Vizsgálatok

Gyomortükrözés

Vizsgálatra érkező pácienseinket arra kérjük hogy ékszerek (fülbevaló, karkötő, stb.) nélkül érkezzenek, vagy a vizsgálat előtt adják oda kísérőjüknek. Az elveszett vagy megrongálódott ékszerekért felelősséget nem tudunk vállalni. Együttműködésüket és megértésüket köszönjük!

A gyomortükrözés kissé kellemetlen, de nem fájdalmas vizsgálat, és csak néhány percig tart. A nyelőcső, gyomor és nyombél betegségeinek (fekély, gyulladás, refluxbetegség, daganatok stb.) diagnosztizálásához és kezeléséhez gyomortükrözést használunk.

A torkot, garatot Lidocain spray-vel elérzéstelenítjük, de akinek ez nem elég, bódító injekciót, vagy szükség esetén komplett altatást is alkalmazhatunk. Szövettani vizsgálatra mintát vehetünk, amiből további információkhoz jutunk, például a Helicobacter pylori fertőzés jelenlétét, lisztérzékenység fennállását tudjuk igazolni. A Helicobacter jelenlétét tükrözés nélkül, kilégzéses vizsgálattal, a lisztérzékenységet vérvizsgálattal is meg tudjuk állapítani, és ezzel számos panasz oka megtalálható.

A gyomortükrözést a gasztroszkóppal végzik, amely régen egy körülbelül 1-1,5 cm átmérőjű, több mint 100 cm hosszú, száloptikás műszer volt. Ma már 8-9 mm vékony, a képet egy chippel (egy apró kamera) elektromos jellé alakító eszköz. A képet egy monitoron lehet, akár több embernek, sőt a betegnek is nézni, és a vizsgálat ezáltal rögzíthetővé, dokumentálhatóvá vált. Az eszközben helyet kap a chip mellett egy lámpa, a levegő és víz bejuttatására szolgáló csatorna, a gyomornedv vagy egyéb váladék leszívására szolgáló, és a szövettani mintavétel vagy egyéb beavatkozások elvégzésére szolgáló csatorna.

A gyomortükrözés menete

Gyomortükrözéskor a beteg a bal oldalán fekszik, a lábait behajlítva enyhén a hasa felé húzza, a fejét lehajtja (megbiccenti), mintha az inge gombjait nézné. A gyomortükrözés megkezdése előtt érzéstelenítőt fújnak a garat hátsó falára, amely kissé keserű vagy égő érzést okoz, de hamar elzsibbad, és utána már csak kis gombóc érzés marad a torokban.
Ezután egy műanyag harapásvédő csutorára kell harapni, majd az orvos levezeti a műszert – ehhez a beteg aktív közreműködésére is szükség van, ugyanis nyelnie kell. (Ez egyébként a vizsgálat legkellemetlenebb része.) A gyomortükrözés általában 3-10 percig tart, attól függően, hogy mennyire könnyen áttekinthetők a területek, illetve hogy hány mintát (biopsziát) kell az orvosnak vennie. A gyomortükrözés komoly fájdalommal nem jár, de egy kellemetlen vizsgálat, ezért a beteg kérheti a beavatkozást bódításban vagy altatásban is.

Tudnivalók, előkészületek gyomortükrözés (Gasztroszkópia) esetén

A gasztroszkópia vizsgálatot megelőző napon vacsorázhat, de délelőtti vizsgálat esetén éjfél után már vizet se igyon, és semmiképpen ne dohányozzon. Későbbi, például délutáni vizsgálat alkalmával, 8 órával a vizsgálat előtt ne egyen és 4 órával előtte ne is igyon semmit! (A szomjúságérzet a száj kiöblítésével jelentősen csökkenthető.) Ha megfázott, felső légúti megbetegedésben szenved, értesítse a vizsgálatot végző orvost, és kérjen tanácsot, hogy szükséges-e új időpont.
A gasztroszkóp levezetése ugyanis nehezíti a szájon át való légzést, és ha az orron át sem tud levegőt venni, a vizsgálat kellemetlenebb lehet.

Rendszeresen szedett gyógyszereit a gasztroszkópia vizsgálat előtti napon és a vizsgálat napján is beveheti, de ha a véralvadást befolyásoló gyógyszert (Syncumar, Marfarin, Clopidogrel és származékai) szed, azt meg kell beszélni a vizsgálatot végző orvossal. Aspirint és származékait változtatás nélkül szedheti.

További információkat talál a vizsgálatról és a kapcsolódó betegségekről a Blog menüpont alatt, videókért látogasson el a Professional Orvosi rendelő YouTube csatornájára>>

Gyomortükrözés altatásban

(A gyomortükrözés altatásban is elvégezhető, ebben az esetben gyakorlott aneszteziológus intravénás, gyorsan ható és gyorsan lebomló altatót ad be.)

Ha a beteg teljes érzéstelenséget kér, akkor a vizsgálat előtt a jól képzett, gyakorlott aneszteziológus szakorvos elbeszélget a beteggel, kikérdezi és részletesen felvilágosítja őt, válaszol a beteg kérdéseire, majd egy intravénás, gyorsan ható és gyorsan lebomló altatót ad be. A beteg fél perc alatt garantáltan elalszik, a vizsgálatot csak ezután kezdjük. A beteg az egész vizsgálatból garantáltan nem érez semmit, befejezése után 1-2 perccel felébreded, és mosolyogva azt mondja, hogy milyen jót aludt. Vezetni ezután sem szabad, de gyorsabban múlik a bódulat.

Magyarországon privát, ambuláns, tehát kórházi háttér nélküli körülmények között mi végeztünk először endoszkópos vizsgálatot altatásban. Az elmúlt  … évben összesen  … altatásos endoszkópos vizsgálatot végeztünk, az altatásnak eddig szövődménye nem volt.

Kapcsolódó orvosok

Foglaljon időpontot egyszerűen, gyorsan, online!

Töltse ki vastagbélrák rizikótesztünket.

Tudja meg, hogy Önnél mekkora a kockázata a vastagbélrák kialakulásának!

Szakterületek

Elérhetőségek

Professional Orvosi Kft.

1037 Budapest, Bécsi út 85 (Nagyszombat u. sarok), IV. em.1. (szemben az Amfiteátrummal)

Fizetési lehetőségek: készpénz, bankkártya.

+36 1 317 0631
+36 20 951 1615

info@professionalrendelo.hu

Nyitvatartás: Hétfő – Péntek 8:00 – 20:00